top of page
Пошук

Як правильно змивати сонцезахисний крем

Оновлено: 5 квіт. 2023 р.

Достатньо часто в інтернет-рекомендаціях говорять про те, що змивати сонцезахисні продукти – складно. Що для цього треба «спеціальні танці з бубоном» у вигляді двоетапних умивань та спеціальних гідрофільних олій, бо все інше, мо, «не вимиває».

З моєї точки зору, ця проблема штучна, неіснуюча. Змивання санскріну не складніше видалення водостійкої туші. Якщо що, це був спойлер, який дозволяє не читати весь матеріал. Але якщо ви маєте 3 хвилини часу, то текст нижче може бути корисним.

«ОБ’ЄКТ ДОСЛІДЖЕНЬ»

Санскріни глобально можна поділити на три складові. Перша - самі UV-фільтри. Друга - функціональні добавки, які ці фільтри стабілізують та «накопичують» на шкірі. Третя (якщо повезло) - активні компоненти типу антиоксидантів, пантенолу та іншого.

Домовимось, що «вкусності» нам корисні, тому змивати їх нам не треба. Що залишається? Колективний інтернет-розум каже, що саме UV-фільтри треба вимивати особливо ретельно. ОК. Тоді наводимо оптику на них.

«ФІЗИЧНІ ФІЛЬТРИ»

- Це частіше всього Titanium Dioxide та Zinc Oxide.

- Вони вважаються відносно нейтральними для шкіри, тому сонцезахисні продукти з ними можна використовувати для немовлят. Ключове тут – при необхідності, бо для малечі краще на активному сонці не бувати, а якщо і бувати – то вдягненим, з капелюхом та у тіні.

- Щоб ці мінерали стати фільтрами, їх добре мікронізували, але не настільки, щоб вони проникали далі поверхні. Зі шкіри навіть нанорозмірні фільтри все одно видаляються так само швидко, як і їх близькі родичі - пігменти декоративної косметики. Достатньо сліз, промоканням серветками та цілунку. Тобто для людини більшою ціллю має бути збереження фізичних фільтрів на шкірі, а не проблема їх змивання



«ХІМІЧНІ ФІЛЬТРИ»

- Тут ціла група чисто хімічних страшних назв типу Ethylexyl Methoxycinnamate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Octocrylene та т.д.

- Цей тип фільтрів не вважається «білим та пухнастим». Тому всі хімічні фільтри перебувають під наглядом та мають обмеження по дозам вводу.

- Як можемо подумати, треба змивати саме їх. Все так, але не так. Бо всі (!) хімічні фільтри або жиророзчинні, або мають малу молекулярну вагу та високу полярність. Тому проникають у шкіру швидко-швидко. Майже як умовний ретинол.

- Пам’ятаєте рекомендацію: наносимо санскрін за 15-20 хв до виходу на сонця? Це натяк на те, що вже після цих хвилин особливо нічого і не змиєш зі шкіри. Фільтрів на поверхні шкіри, куди достають засоби для демакіяжу – немає. А що є?


«ФУНКЦІОНАЛЬНІ ДОБАВКИ»

- У цьому списку все: від силіконів та полімерів – до мінеральних олій та восків.

- Ця група нагадує основи для водостійкої декоративної косметики.

- Якщо ваш засіб для умивання може добре змивати водостійку туш та помаду, то самий крутий санскрін він змиє «на-раз-два-три»

- І є тільки одна важлива причина використовувати для умивання якісь особливі двоетапні засоби або гідрофільну олію. Це змивання спеціальних санскрінів для екстремальних умов (спорту / гір). Вони жирні-жирнючі, окклюзивні (так треба) та можуть давати комедоноутворення, якщо їх не змивати.

- Гідрофільні олії в цьому випадку працюють по принципу «розчинити подібне в подібному», що пришвидшує змивання та економить нерви. Хоча цей же ефект чистоти можна отримати процедуру в кілька етапів і звичайними гелями для демакіяжу

2 384 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page